FreshMail e-mail marketing free online marketing software
Strona główna » Jemy/Gotujemy » Concordia Taste – Przystań

Concordia Taste – Przystań

 

Restauracja Concordia Taste od ponad 5 lat funkcjonuje jako element centrum designu – Concordii Design. Tu nie wystarczy dobra, starannie zaprojektowana kuchnia – od tego miejsca oczekuje się znacznie więcej. To także miejsce spotkań, designu i kultury. Zmiany były od początku wpisane w charakter tego wnętrza – restauracja stawała się często galerią designu, fotografii, miejscem wernisaży czy warsztatów kulinarnych. Teraz zmienia się na dobre. Concordia Taste zwiększa swoją powierzchnię, przenosi się na poziom – 1 budynku, otwiera na Przystań – plac pomiędzy Concordią a Bałtykiem. Za projekt re-launchu restauracji odpowiada pracownia Wierszyłłowski i Projektanci w ścisłej współpracy z właścicielką Concordii Design Ewą Voelkel-Krokowicz. Przed projektantami stanęło wyzwanie jak “na nowo wymyślić” restaurację, która już ma swoją pięcioletnią tradycję i stałych klientów. Nowa Concordia Taste z jednej strony miała wpisywać się estetycznie w atmosferę centrum designu, z drugiej natomiast naturalnie i swobodnie wkomponować się w funkcjonowanie Przystani, na którą została otwarta. W swoim koncepcie Mikołaj Wierszyłłowski postawił więc na spójność restauracji z całym budynkiem Concordii, a dzięki dużym oknom fasady i drewnianym schodom prowadzącym na Przystań, przestrzeń placu mocno ingeruje w projekt restauracji tworząc nienachalny, architektoniczny kontekst. O postindustrialnym charakterze wnętrza przypominają dwuteowniki w oknach, otwarta przemysłowa kuchnia, a także elementy zieleni, które na zasadzie cytatu nawiązują do zabytkowej klatki schodowej wyłożonej zieloną terakotą – znaku rozpoznawczego Concordii. – Projektując to wnętrze bardzo zależało nam by było “autentyczne” czyli osadzone w kontekście otoczenia, jak i wypracowanych skojarzeń, sposobu funkcjonowania, przyzwyczajeń. Dlatego właśnie będzie to nadal przestrzeń bardzo plastyczna, łatwo poddająca się zmianom, rearanżacjom, przyjazna dzieciom, twórcom – jak Concordia, którą już znamy. We wnętrzu będzie można znaleźć szereg nawiązań do klimatu budynku dawnej drukarni – ceramiczne płytki,metalowe elementy instalacji, postindustrialny minimalizm charakterystyczny dla wnętrz na pozostałych piętrach budynku. A jednak to przestrzeń z nową energią – mówi Mikołaj Wierszyłłowski. W aranżacji nowej restauracji znajdziemy miks różnych klimatów. Odwiedzający mogą swobodnie przemieszczać się pomiędzy nimi – każda strefa naturalnie zapowiada kolejną. Najbliżej wejścia znajduje się przestrzeń dzienna, swobodna najbardziej casualowa. To strefa otwarta, powstała z myślą o spotkaniach biznesowych czy możliwości połączenia pracy przy laptopie z lunchem. W weekendy będzie natomiast idealna dla rodzin z dziećmi. Cechą charakterystyczną są tu mobilne trybuny – siedziska, które można zestawiać w różnych konfiguracjach i wysokościach, by służył ydo siedzenia lub zabawy. Wnętrze jest jasne, dominuje w nim biel. Wypełniają je fotele, wyższe stołki, tablice do rysowania i miejsce do przechowywania zabawek. Ta strefa wyposażona jest w kotary, które pozwalają na wydzielenie przestrzeni. Naprzeciwko baru zaprojektowana została strefa koktajlowa z miejscami do siedzenia przy wysokich barowych stołach do szybkiego jedzenia dla 2, 4 czy 6 osób oraz długie ławy i stoły sprzyjające wspólnemu biesiadowaniu spotykających się tu osób. Concordia Taste wpisuje się też w trend otwartych kuchni. Klienci mogą obserwować tu faktycznie cały proces powstawania dania, a nie tylko efekt finalny. W głębi restauracji usytuowana została część klubowo- kawiarniana z długą pluszową kanapą i tapicerowanymi krzesłami, odpowiednia na bardziej oficjalne okazje czy wieczorne spotkania. Wyposażenie nowej restauracji to mieszanka polskich i światowych marek. Znajdziemy tu fotele Krystiana Kowalskiego, sofy Comforty, krzesła Magis, lampy Hay. Jednak ich wybór był bardzo przemyślany – projektantom zależało, by nie był to nieznośny skład ikon designu . W zastawie restauracji dominuje porcelana i drewno, pojawia się też szkło i kryształ. Wnętrze zostało ocieplone tkaninami o różnych fakturach od miękkich pluszów, sizali, wełen po lekki półprzeźroczysty batyst. Integralnym elementem wyposażenia jest zieleń – swobodna i naturalna – łąkowa w części dziennej, ale też strzyżona i geometryczna w innych miejscach. Dzięki otwarciu na plac – Przystań Concordia po raz pierwszy zyskuje przestrzeń do siedzenia na zewnątrz i tu oprócz stolików, można zająć miejsca mniej formalne na drewnianych schodach biegnących wzdłuż całej fasady wyposażonych w miękkie siedziska. W sezonie letnim będą służyć jako miejsce do oglądanie seansów w kinie letnim. Restauracja staje się jeszcze bardziej demokratyczna, zachęcająca do nieoczywistych spotkań.


Fot. Tomasz Hejna LAGOMphoto

 

One Comment

  • Tomasz Hejna commented on Czerwiec 9, 2017 Reply

    zdjęcia błędnie podpisane. Autorem jest Tomasz Hejna LAGOMphoto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

three + fourteen =

Zostaw maila

a nic Ci nie ucieknie!

FreshMail e-mail marketing free online marketing software