FreshMail e-mail marketing free online marketing software
Strona główna » Podróże » Nagroda dla hotelu Novotel

Nagroda dla hotelu Novotel

 

Novotel Wrocław Centrum zdobył srebrny medal w Mediolanie. Renowacja części ogólnodostępnych tego obiektu okazała się jednym z najlepszych projektów 2017 roku według A’Design Award and Competition.

 

Do zadań architektów podczas renowacji hotelu Novotel Wrocław Centrum należało przeprojektowanie części ogólnodostępnej budynku oraz znajdującej się na parterze strefy konferencyjnej i dostosowanie jej do aktualnych potrzeb klientów. Magdalena Fedorowicz-Boule i Piotr Kalinowski wykorzystali  najnowsze trendy w kreowaniu powierzchni wspólnych. W projekcie położyli nacisk na to, aby przestrzeń była użyteczna, aktualna, wielofunkcyjna i przyjazna. Współpraca centralnego biura Tremend z wrocławskim oddziałem firmy zaowocowała nietuzinkowym projektem naznaczonym lokalnymi inspiracjami i dogłębną analizą funkcji tego kultowego obiektu we Wrocławiu. „Naszym celem było stworzenie wielofunkcyjnej przestrzeni, którą goście mogą kształtować i dopasowywać do swoich potrzeb. Niewątpliwie było wyzwaniem, aby tak ważny dla  Wrocławia obiekt dostosować do całkiem nowej dynamiki potrzeb współczesnego człowieka”. „W projektowaniu hoteli odbywa się prawdziwa rewolucja. Cieszymy się, że możemy być jej częścią. Projekt trwał ponad rok i każdy detal został starannie przemyślany” – podkreślili Magdalena Federowicz-Boule i Piotr Kalinowski, prowadzący projekt architekci z firmy Tremend. Kolorystyka wnętrza oscyluje wokół ciepłych brązów, szarości i żółcieni. Meble o prostej formie, wykonane z naturalnych materiałów, są stonowane również pod względem koloru. Wyposażenie jest zróżnicowane w ten sposób, aby podkreślić indywidualny charakter poszczególnych stref. Jednocześnie jest też na tyle elastyczne, żeby można je było dowolnie aranżować. Bardzo istotnym elementem wizerunku całego wnętrza jest oświetlenie. Jego barwa oraz parametry są dostosowane do kolorystyki i funkcji wnętrza w sposób wyjątkowy. Projektanci starali się stworzyć charakterystyczny klimat miejsca. Użyto głównie mebli i oświetlenia polskich projektantów: Paged Collection, Paged, Fameg, Noti, Chors, Hanczar. Mamy tu zarówno designerskie produkty z pierwszych stron katalogów, jak i instalacje projektowane na zamówienie. Nawet logo hotelu zostało wykorzystane do zaprojektowania instalacji świetlnej z liter w stylu „Marquee” – zawieszone poziomo nad stołem przywodzą na myśl wielkie szyldy teatrów z początków XX wieku. Uwagę zwraca sposób wyznaczenia stref użytkowych. Wydzielono część powitalną, spotkań, relaksu, przestrzeń dla dzieci oraz bar NOVO2. Podział na strefy podkreślono poprzez zastosowanie różnych materiałów wykończenia posadzki. Zaprojektowana przez architektów wykładzina dywanowa działa na zasadzie patchworku, łącząc różne wzory i desenie w jedną, spójną kolorystycznie całość. To nieoczywiste i bardzo intuicyjne w odbiorze wydzielenie zapewnia jednocześnie wygodną komunikację.

 

 

Fot. serwis prasowy

 

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 − ten =

Zostaw maila

a nic Ci nie ucieknie!

FreshMail e-mail marketing free online marketing software